Ser du etter fysiske fremmedordbøker? Vi anbefaler følgende;
Bøker om etymologi | Norsk fremmedordbok | Norsk etymologisk ordbok | Kjæelighetens etymologi

Origami

Origami (fra japansk 折り紙 eller 折紙 (origami), «ori» betyr brette og «kami» betyr papir generelt, «papirbretting») er kunsten å brette papir etter geometriske regler for å oppnå ønsket design. Den mest kjente origamifiguren er en trane.

Origami var originalt en japansk oppfinnelse, og mange figurer kommer opprinnelig fra Japan. Men både USA, England, Frankrike, Tyskland, Belgia, Argentina, Singapore, Australia og Italia er sentre for origamiaktivitet. Designet varierer fra enkle figurer med bare to eller tre bretter, opp til utrolig komplekse figurer som tar flere timer å brette. Mesteparten av alle figurene som finnes har blitt designet de siste 50 år.

Mannekeng

Mannekeng (fra fransk mannequin, som har fått betydningen «en kunstners leddede modell», som stammer fra det nederlandske ordet mannekijn, «liten mann, figur») er en generell yrkesbetegnelse på en person som jobber selvstendig eller gjennom et modellbyrå og engasjeres for engangsjobber for presentasjoner eller fremføringer av klær, smykker eller andre gjenstander, eller som engasjeres for posering i mer eller mindre kunstneriske settinger. Blant spesielt attraktive jobber kan nevnes fotojobber for magasiner (moteserier spesielt), motevisninger (catwalk), reklamefilmer, reklameplakater etc. Et annet vanlig ord for mannekeng er modell.

Monogram

Et monogram (fra latin monogramma, fra gresk monógrammon) er en grafisk figur dannet av bokstaver, særlig forbokstavene (initialene) i eierens navn. Også en enkeltstående forbokstav er kalt et monogram. Monogrammer kan ha tilleggsfigurer som tall, kroner, prikker og kors.