Allegori

Hva betyr Allegori? Allegori betyr;

Allegori (fra gresk allos, «annet» og agorein, «å tale»; «å si noe ved å si noe annet») er en billedlig fremstilling av en abstrakt egenskap eller av en idé. I litterær fremstilling er allegorien overført betydning. Til dette bruker en fastlagte symboler. En allegori er derfor tale, skrift eller billedfremstillinger som ikke skal tolkes bokstavelig, men symbolsk.

Allegorien kan ses som en kjede av symboler som tilsammen danner en liten fortelling. Selve allegorien er et symbol. Dyrefabler er et eksempel på allegoriske fortellinger. Tema fra bibelen og gresk–romersk mytologi har også vært brukt mye som emne for allegoriske fremstillinger. Eksempler på allegorier fra middelalderen er Narrenes skip og Dødsdansen.

I kunsten finner en utenom maleriet ofte allegoriske fremstillinger i blant annet takmalerier og andre dekorasjoner i både kirkelige og verdslige bygninger. Vi kan se allegorier også på gobeliner og store veggtepper.
Allegorier forekommer i mange personsegl fra 1600- og 1700-tallene. Allegorier med symboler kan være inngravert i de populære tresidige signetene der det er våpenskjold på en side, monogram på en annen og allegori på en tredje. I våpenskjold fra 1600- og 1700-tallene forekommer allegorier, f.eks. slektsvåpen Leganger og Steenbuch som har i skjoldet en sky med en arm som med en sabel kutter et bånd mellom et jordisk rikseple og et symbolsk hjerte med vinger under en strålekrans med ordet Jahve skrevet med hebraiske bokstaver.

Eksempler på bruk

    Det er ikke registrert eksempler på bruk av Allegori

Gramatikk

Allegori er ikke registrert med grammatisk data.

Mer informasjon om Allegori

Allegori har sitt opphav fra Gresk og er ikke oppført med noen relaterte stikkord. Allegori har ingen kjente stavefeil/alternative skrivemåter.

På andre språk

Se hva Allegori er på andre språk.

  • Engelsk allegory
  • Tysk allegorie
  • Fransk allégorie
  • Italiensk allegoria
  • Spansk alegoría
  • Gresk αλληγορία (alli̱goría)
  • Kroatisk alegorija
  • Russisk аллегория (allegoriya)

Fremmedord quiz

Test ut dine fremmedord kunnskaper med en av våre quizer.

Seneste fremmedord

Se alle fremmedord ›

Seneste fraser

Se alle fraser ›