Ser du etter fysiske fremmedordbøker? Vi anbefaler følgende;
Bøker om etymologi | Norsk fremmedordbok | Norsk etymologisk ordbok | Kjæelighetens etymologi

Karantene

Hva betyr Karantene? Karantene betyr;

Karantene er et medisinsk uttrykk lånt via fransk quarantaine fra it. quarantena, avledet av latin quadraginta, som opprinnelig betydde «omtrent fire titalls», i dette tilfellet 40 dager, quaranta giorni. Den moderne betydningen av å holde folk eller dyr atskilt fra andre i en viss periode, oppsto i havnebyen Venezia, som allerede i 1347 iverksatte tiltak mot pest for å hindre smitte fra skip og mannskap som kom fra andre havner. Karantene skulle både hindre at byens befolkning ble smittet, og hindre spredning til andre steder. Skip kunne holdes i karantene i en isolert havn, og mennesker kunne isoleres på lasarett eller innesperret i en bygning.

Historisk brukte man karantene mot skip der det var brutt ut epidemier, i første rekke pest, senere kolera.

Eksempler på bruk

  1. Her finner du informasjon om hvem som bør i karantene eller isolering, og råd om hvordan dette skal gjennomføres.
    Karantene og isolering

  2. Ta karantenesjekken for å finne ut hvilke regler som gjelder hvis du for eksempel ankommer Norge fra land eller område med karanteneplikt, har hatt nærkontakt med en som er smittet eller bor sammen med noen som er i karantene.
    Karantenesjekken: Se hvilke regler som gjelder for deg

Grammatikk BETA

Karantene er ikke registrert med grammatisk data.

Diskusjon

Meta

Karantene har sitt opphav fra og er ikke oppført med noen relaterte stikkord. Karantene har ingen kjente stavefeil/alternative skrivemåter.

Kilde: Besøk nettside