Ser du etter fysiske fremmedordbøker? Vi anbefaler følgende;
Bøker om etymologi | Norsk fremmedordbok | Norsk etymologisk ordbok | Kjæelighetens etymologi

Parodi

Hva betyr Parodi? Parodi betyr;

Parodi (fra gresk παρῳδία parōdía) er en etterligning som gjør narr av originalen, for eksempel gjennom overdrivelser, gjentagelser, eller absurde nye vrier på gamle framstillinger. Parodiering kan brukes til å latterliggjøre et verk, en person eller et tema, på vennlig eller ondskapsfull måte. Verk som er utilsiktet komiske, ofte fordi de oppfattes som så dårlige at de er latterlige, omtales ofte som parodier.

Å parodiere et verk fører ofte til at parodien er såpass lik originalen at det kan oppfattes som et plagiat. Personer som misliker å ha fått sine verk plagiert, kan gå til søksmål for opphavsrettsbrudd, snarere enn for ærekrenkelse. Men i nordisk opphavsrett er retten til sitere for å parodiere regnet som sterkt, selv om parodi eller satire ikke er direkte nevnt i åndsverkloven.

Eksempler på bruk

  1. En teaterparodi, et samtidsdokument og et forrykende familiedrama. Som lauvet i Vallombrosa er alt dette, og enda litt til, gjennom nær fire timer med gnistrende teater.
    Parodi på de pompøse

Grammatikk BETA

På norsk har ethvert verb seks forskjellige former. På andre språk har verbene gjerne mange flere former. For eksempel har italienske verb nesten tjue forskjellige former, og på rikt agglutinerende språk som tyrkisk kan verbene ha millioner av forskjellige former. De seks norske verbformene er imperativ, infinitiv, presens, preteritum, perfektum partisipp og presens partisipp.
Verb
Imperativparodier
Infinitivparodiere
Presensparodierer
Preteritumparodierte
Perfektum partisippparodiert
Presens partisippparodierende
Et substantiv kan ha fire former. Substantiv kan bøyes i entall og flertall og i ubestemt og bestemt form.
Substantiv
Entall ubestemten parodi
Entall bestemtparodien
Flertall ubestemtparodier
Flertall bestemtparodiene

Diskusjon

Meta

Parodi har sitt opphav fra og er ikke oppført med noen relaterte stikkord. Parodi har ingen kjente stavefeil/alternative skrivemåter.

Kilde: Besøk nettside