Ser du etter fysiske fremmedordbøker? Vi anbefaler følgende;
Bøker om etymologi | Norsk fremmedordbok | Norsk etymologisk ordbok | Kjæelighetens etymologi

Tyrann

Hva betyr Tyrann? Tyrann betyr;

Tyranner (fra gresk τύραννος (týrannos), et lånord fra lydisk) var aristokrater som gjorde seg til eneherskere i polisene i antikkens Hellas. Tyrannenes oppgave var ofte å bryte ned det aristokratiske samfunnet og skape et bedre samfunnsfellesskap.
Tyrannene sørget for utbygging av vannledninger, bymurer, templer, og annet som tjente fellesskapet. Noen tyranner konfiskerte jord og ga den ut til fattige.

Ordet tyrann var til å begynne med nøytralt, men fikk i ettertiden en negativ ladning. Dette fordi tyrann-styrer ofte er beskrevet for ettertiden i form av av athenske forfattere som verdsatte demokratiet. Tyrannenes ettermæle ble ofte vanæret. I dag er ordet knyttet til en maktsyk enehersker som gjerne styrer brutalt, eller en alt for maktsyk person.

Eksempler på bruk

  1. Olav var en tyrann, som ble omskapt til helgen og politisk virkemiddel etter sin død. Det er på tide å avslutte dette bedraget.
    Tyrannen som ble helgen

Grammatikk BETA

Et substantiv kan ha fire former. Substantiv kan bøyes i entall og flertall og i ubestemt og bestemt form.
Substantiv
Entall ubestemten tyrann
Entall bestemttyrannen
Flertall ubestemttyranner
Flertall bestemttyrannene

Diskusjon

Meta

Tyrann har sitt opphav fra og er ikke oppført med noen relaterte stikkord. Tyrann har ingen kjente stavefeil/alternative skrivemåter.

Kilde: Besøk nettside