Fiasko

Hva betyr Fiasko? Fiasko betyr;

Fiasko innebærer at noe som var forventet skulle gå meget bra, endte med stikk motsatt resultat; noe som ble mislykket og i totalt nederlag. Kanskje vil etterpåklokskap vise at det ikke kunne ende anderledes: noe viktig var oversett eller glemt. I eksempelet oppsetningen av teaterstykke hvor det knapt ble solgt billetter og publikum uteble, og teaterstykket ble tatt av plakaten, kan betegnes som en fiasko.

Ordet er av italiensk opprinnelse og betyr flaske, og henviste trolig til en glassblåsers feilprodukt. Compact Oxford Dictionary hevder at det stammer fra italiensk: far fiasco, bokstavelig: «gjøre en flaske», figurativt: uformelig, mislykket. Engelskmennene snakker da også om «to bottle out» om å miste motet, men denne frasen har tilsynelatende ingen sammenhengen med det italiensk begrepet. En alternativ forklaring kan ligge i at glassblåserne som ikke fikk det helt til fikk fram «fiascos» og ikke «bottiglia» som er navn på en mere vanlig flaske.

Eksempler på bruk

  1. Det mislykkede forsøket på å stanse borgerkrigen overskygger ikke forholdet mellom landene, sier øystatens utenriksminister. – En slik mottagelse er det bare de viktigste besøkende som får, hevder en lokal journalist mens vi sammen betrakter utenriksminister Mangala Samaraweera og hans norske gjest i langsom gange på rød løper mellom iherdige utøvere av tradisjonell Kandy- dans og musikk.

  2. Hele Langrenn-Sverige depper etter en fiaskostart på Tour de Ski der Charlotte Kalla er best plassert som nummer seks i sammendraget.

Gramatikk

Fiasko er ikke registrert med grammatisk data.

Mer informasjon om Fiasko

Fiasko har sitt opphav fra Italiensk og er ikke oppført med noen relaterte stikkord. Fiasko har ingen kjente stavefeil/alternative skrivemåter.

På andre språk

Se hva Fiasko er på andre språk.

  • Engelsk fiasco
  • Tysk fiasko
  • Fransk fiasco
  • Italiensk fiasco
  • Spansk fiasco
  • Gresk φιάσκο (fiásko)
  • Kroatisk fijasko
  • Russisk фиаско (fiasko)

Fremmedord quiz

Test ut dine fremmedord kunnskaper med en av våre quizer.

Seneste fremmedord

Se alle fremmedord ›

Seneste fraser

Se alle fraser ›