Yoga

Hva betyr Yoga? Yoga betyr;

Yoga er en samling mentale og kroppslige teknikker med tilknytning til de indiske religionene buddhisme og hinduisme. I vår tid presenteres yoga i vesten som en ikke-religiøs disiplin for personlig utvikling.
Ordet yoga kommer fra sanskrit, yuj, som betyr «å legge til», «å samle», «å sammenføye» eller «å feste».

Det finnes flere ulike retninger innen yoga. Klassisk yoga ble oppsummert og kodifisert i Patanjalis verk Yogasutra, skrevet før år 500.

Betydningen av begrepet yoga kan defineres på tre ulike nivå: den generelle betydningen frelsesvei, den spesielle betydningen: «en kombinasjon av meditasjon og bestemte kroppsstillinger, pusteøvelser og lignende», og den snevreste betydningen: som «ett av de seks ortodokse filosofiske systemene i hinduismen», kodifisert i Yogasutra.

Yoga beskrives som «et svært mangfoldig fenomen. Tross mangfoldet er det likevel noen fellesnevnere. Yoga handler om konsentrasjon og fokusering, om å ta kontroll over eget mentalt og kroppslig liv, slik at sansebegjær og mental aktivitet faller til ro og til syvende og sist opphører. Målet med yoga er å skape ro, fokus og konsentrasjon, og å oppnå stillhet og uforanderlighet. Som det heter i Katha-upanishad 6.10-11: Når de fem sanseorganene og sinnet er stilnet, og intellektet er ubevegelig, har han nådd den høyeste tilstand.»

En person som utøver yoga kalles på sanskrit en yogi.

Eksempler på bruk

  1. Blir du glad og oppstemt av yoga? Det er ikke tilfeldig, viser en ny forskningsrapport.

  2. Stress ned og bygg opp kroppen med en herlig, behagelig treningsform.

Gramatikk

Yoga er ikke registrert med grammatisk data.

Mer informasjon om Yoga

Yoga har sitt opphav fra Sanskrit og er ikke oppført med noen relaterte stikkord. Yoga har ingen kjente stavefeil/alternative skrivemåter.

På andre språk

Se hva Yoga er på andre språk.

  • Engelsk yoga
  • Tysk yoga
  • Fransk yoga
  • Italiensk yoga
  • Spansk yoga
  • Gresk γιόγκα (giónka)
  • Kroatisk joga
  • Russisk йога (yoga)

Fremmedord quiz

Test ut dine fremmedord kunnskaper med en av våre quizer.

Seneste fremmedord

Se alle fremmedord ›

Seneste fraser

Se alle fraser ›