Ser du etter fysiske fremmedordbøker? Vi anbefaler følgende;
Bøker om etymologi | Norsk fremmedordbok | Norsk etymologisk ordbok | Kjæelighetens etymologi

Hermetikk

Hva betyr Hermetikk? Hermetikk betyr;

Hermetikk er matvarer som er lagt i lufttett emballasje, oftest en forseglet boks av metall, og som så blir sterilisert ved oppvarming slik at bakterier dør. Metoden kalles hermetisering.

Standardbehandlingen er å varme opp den lukkede hermetikken til 121°C i tre minutter. Hermetikk merkes etter dagens regler med holdbarhetstid på fra 3 til 5 år.

Opprinnelsen til navnet ligger i myten om guden Hermes Trismegistos som hadde et segl som kunne lukke hermetisk.

Oppfinnelsen tilskrives den franske konditoren Nicolas Appert som vant en pris i 1809/1810 for å ha utviklet en metode for å konservere matvarer til militært bruk. Hans konserveringsmetode var et viktig framskritt i en tid da flere soldater døde av sult og matforgiftning enn i kamp.

Den tidlige hermetikken ble ikke varmet opp til tilstrekkelig høy temperatur, den ble bare kokt, og den hadde derfor dårlig holdbarhet. Apperts sønn, Raymond Chevalier Appert fant opp og tok patent på autoklaven (trykkoker med overtrykk på 1 bar) rundt 1870. Dermed kunne hermetikken steriliseres.

Eksempler på bruk

Hermetikk er ikke registeret med eksempler.

Grammatikk BETA

Hermetikk er ikke registrert med grammatisk data.

Diskusjon

Meta

Hermetikk har sitt opphav fra og er ikke oppført med noen relaterte stikkord. Hermetikk har ingen kjente stavefeil/alternative skrivemåter.

Kilde: Besøk nettside