Ser du etter fysiske fremmedordbøker? Vi anbefaler følgende;
Bøker om etymologi | Norsk fremmedordbok | Norsk etymologisk ordbok | Kjæelighetens etymologi

Regent

Hva betyr Regent? Regent betyr;

Regent (fra romernes regens, «en som hersker») er en fungerende hersker. I et monarki regjerer vanligvis regenten mens monarken er fraværende, uskikket eller mindreårig. I Finland og Ungarn fungerte militære offiserer som regenter når regenten var fraværende, mens regenten på Island representerte Kongen av Danmark inntil landet ble republikk i 1944.

I San Marino, som er en selvstendig republikk totalt omringet av Italia, er forfatningen slik at to såkalte «kapteinregenter» (it. Capitani Reggenti) sammen alltid utgjør landets statsledere. Disse er ingen egentlige regenter, men to ko-presidenter med en valgperiode på seks måneder om gangen, siden ordningen i landet har vært slik i flere hundre år.

I Norge er kronprinsen regent mens kongen er utenlands eller syk. Kronprins Olav var kronprinsregent fra 1955 til Kong Haakon VIIs død i 1957. Kronprins Haakon var kronprinsregent i Kong Haralds sykdoms- og rekonvalesensperiode i 2003–2004, og holdt således også nyttårstalen det året.

Eksempler på bruk

Regent er ikke registeret med eksempler.

Grammatikk BETA

Regent er ikke registrert med grammatisk data.

Diskusjon

Meta

Regent har sitt opphav fra og er ikke oppført med noen relaterte stikkord. Regent har ingen kjente stavefeil/alternative skrivemåter.

Kilde: Besøk nettside